Advies - Onderhoud en vervanging van koolstoffilters in je afzuigkap

Laatst bijgewerkt 21-12-2022 13:50

Probleem

 • Hoe reinig ik de koolstoffilters van de afzuigkap?
 • Wat is de levensduur van mijn koolstoffilters?
 • Hoelang gaan de koolstoffilters mee van mijn afzuigkap?
 • Wanneer moet ik de koolstoffilters vervangen?
 • Hoe kan ik de koolstoffilters hergebruiken?

Geldt voor

 • Afzuigkap

Oplossing

Koolstoffilters nemen geurtjes op en zijn noodzakelijk wanneer je voor recirculatie kiest. Regelmatig onderhoud en vervanging van de koolstoffilters in je afzuigkap is essentieel voor een goede werking.
Hoe het filter gereinigd kan worden en wanneer deze vervangen dient te worden is afhankelijk van het type koolstoffilter je gebruikt: een traditionele, LongLife of Super Performing koolstoffilter?
 1. Traditionele koolstoffilters
  Het traditionele koolstoffilter is een filter die gemiddeld tot 45% luchtjes opneemt en die bovendien vuurvast en niet-giftig is. Het filter moet elke 3 tot 4 maanden vervangen worden op basis van het gebruik van je afzuigkap.

 2. LongLife koolstoffilters
  Anders dan bij het traditionele koolstoffilter, kan dit filter om de 2 maanden gereinigd worden in de vaatwasser (max. 70°C) of gespoeld worden onder heet kraanwater.
  Het filter kan vervolgens gedroogd worden in de oven gedurende 10 min. op 80°C (max. 100°C!) of gewoon aan de lucht. Let op: om het smelten van het filter te voorkomen dient deze in een "combi oven" (combinatie hetelucht en microgolven) gedroogd te worden in de "oven" stand en NIET in de "combi" stand.
  Het LongLife koolstoffilter behoudt gedurende 3 jaar het vermogen om geuren te absorberen, daarna moet deze vervangen worden. Het is een filter die tot 65% luchtjes opneemt.

 3. Super Performing koolstoffilters
  Het Super Performing filter is een filter dat tot 85% luchtjes opneemt. Dit filter heeft een levensduur van 4 tot 5 jaar, afhankelijk van het gebruik van de afzuigkap.
  Wanneer de filterwerking niet meer optimaal is, kan het filter worden geregenereerd in de oven (iedere 2 tot 3 maanden). Om te regenereren ga je als volgt te werk:
  • Ontkoppel de afzuigkap van het elektriciteitsnet. 
  • Reinig het oppervlak van het filter met een vochtige doek om alle vetaanslag weg te nemen. 
  • Plaats het filter op een bakplaat gedurende 45 minuten in een oven op 200°C. 
  • Zet de oven uit en wacht een uur vooraleer je het filter uit de oven haalt.

 4. Vervangen van koolstoffilters
  Is jouw koolstoffilter aan vervanging toe of wens je een standaard koolstoffilter te vervangen door een LongLife of Super Performing filter? Check onze webshop en bestel het gewenste type. Geef via deze link het productnummer (PNC) in van jouw afzuigkap en krijg een overzicht van alle onderdelen.
  In de gebruiksaanwijzing kan je informatie vinden over hoe je een koolstoffilter moet vervangen of installeren. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Gebruikershandleiding zoeken".

 5. Heb je nog vragen bij dit advies, neem dan contact op met onze servicedienst.
  Of maak zelf een online service afspraak. De afspraak kan 24 uur per dag geboekt worden, kies daarbij de datum die voor jou het beste past.
  OPMERKING: Afhankelijk van het probleem kan ook tijdens de garantieperiode een servicebezoek door een technieker in rekening worden gebracht.
Service-afspraak maken
Service-afspraak maken

Dankzij onze betrouwbare en professionele service kun je erop vertrouwen dat wij elke dag de best mogelijke zorgkwaliteit leveren. Dat is onze belofte aan jou. We hebben vakkundige technici die je in het hele land snel van dienst kunnen zijn. Bij reparaties maken we uitsluitend gebruik van originele Electrolux onderdelen.

Onderdelen en accessoires
Onderdelen en accessoires

Vind originele reserveonderdelen of accessoires voor je apparaat in onze webshop en laat ze direct bij jouw thuis leveren.